11 Haziran 2014 Çarşamba

Ezo Gelin Çorbası

Ezo gelin çorbasının hikayesini bilmek ister misiniz.
1909 yılında Güneydoğu'da Barak yaylasının Dokuzyol köyünde bir kız doğar.Adı Ezo'dur. Ezo büyüdüğünde güzel yüzünün duruluğu ve elinin mahareti çevre köylere nam salar.Ezo, gönlünü köyün bir yakışıklısına kaptırır ve evlenir. Gelgelelim mutlu olamaz,umduğunu bulamaz ve ayrılırlar.Ezo bir daha evlenmek istemez.Ama çevresinin diretmesiyle ikinci kez evlenmeye razı gelir.
Sınırın öte tarafında Suriye'de oturan bir adamla evlenerek oraya göçer.Memleket hasreti Ezoyu yakar...Kocasının ailesi memleketine dönmesine de izin vermez.Böyle kederli günlerinden birinde, Ezo Suriyedeki o köyde bir çorba yapar.Çorbaya aklını,yüreğini ve hasretliği  kadar bulduğu çeşit çeşit malzemeyi de katar.Ortaya öyle bir çorba çıkar ki dilden dile yayılarak yankı bulur.Bugün hepimizin sevdiği ve bildiği Ezogelin çorbası işte böyle doğar.

Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek(200 gr)
1 çay bardağı ince bulgur(100 gr)
1 yemek kaşığı un(25 gr)
1 adet kuru soğan
125 gr tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 lt su
pul biber,nane,tuz

Yapılışı: 
Öncelikle yemeklik doğranmış soğanı tereyağıyla beraber tencereye alıp pembeştiriyoruz.İçine unu ilave edip 30 sn kadar kavurup salça ve suyunu ilave ediyoruz.Su kaynayınca ayıklanmış ve yıkanmış kırmızı mercimek,bulgur ve tuzu ilave ediyoruz.Ateşi kısıp ara ara karıştırarak 30 dk civarında kaynatarak pişiriyoruz.Çorbanın altını kapatmadan evvel naneyi ekliyoruz ve altını kapatıyoruz.

2 yorum:

  1. Çok etkileyici bir hikayesi varmış
    İstisnasız herkesin sevdiği vazgeçilmez bir çorba
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine ve diline saglik Sulecim..

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...